Typisch Noord-Holland

Wist je dat: op Texel meer schapen wonen dan mensen?

Noord-Holland

Typisch

Wanneer je de kaart van Nederland bekijk, ligt de provincie Noord-Holland in het noordwesten. Wist je dat niet Amsterdam maar Haarlem de hoofdstad van de provincie Noord-Holland is? Haarlem is onder de toeristen steeds populairder geworden. Ze ontdekken dat Haarlem een vrij gemoedelijke stad is. Haarlem heeft heel veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden, evenementen en interessante straatjes en plekjes. Typische Noord-Hollandse steden zijn Alkmaar, Volendam, Bloemendaal en niet te vergeten de grootste Waddeneiland van Nederland: Texel.

Het buitengebied met veel polders, slootjes en molens heeft het echte Noord-Hollandse karakter. Noord-Holland is een leuke provincie om op uit te trekken. Er zijn eindeloos veel bezienswaardigheden en leuke bezigheden. Of je nu een museum wilt bezoeken, één grote winkelstad wilt bezoeken of juiste kleine authentieke dropjes wilt opzoeken. Wees de toerist in eigen land en ga langs een aantal bezienswaardigheden in Noord-Holland!

De hoogtepunten

De provincie Noord-Holland telt heel veel dorpen en steden die typische Hollandse kernmerken hebben. Wanneer je langs het IJsselmeer kust van Noord-Holland rijdt, kom je langs het eiland Marken, het historische stade Monnickendam, Edam met zijn wereldberoemde kaas het en prachtige vissersdorp Volendam. Langs de kust zijn de stranden van Bloemendaal, Bergen, Texel en Zandvoort te vinden. Beroemde werelderfgoed locaties van Noord-Holland zijn de Beemster Polder en de Stelling van Amsterdam. Het echte traditionele Hollandse leven kun je meemaken in de Zaanse Schans en op de kaasmarkt in Alkmaar. In Haarlem vind je het Frans Hals Museum, deze staat bekend om zijn fantastische collectie schilderijen. Het Teylers Museum is het oudste openbare museum van Nederland.

Bezoek aan Noord-Holland

Er zijn verschillende manieren om een bezoek aan Noord-Holland te nemen. Genoeg te zien, te doen en te beleven. Ga bijvoorbeeld in de zomermaanden naar de stranden van Noord-Holland, er zijn meerdere gezellige strandtentjes of ga naar een traditionele grote kaasmarkt in Alkmaar, Edam of Hoorn. De mogelijkheden binnen deze provincie zijn eindeloos.

Lees hier meer over wat er te doen is in Noord-Holland


Inwoners

Ruim 2,8 miljoen inwoners verdeeld over 47 gemeenten (2018).
Aantal woningen: 1.318.182 (2018)
Aantal inwoners per vierkante kilometer: 1.062 (2018)

Toerisme

Aantal musea: 185
Aantal buitenlandse hotelgasten (per jaar): 9.264.000
Aantal buitenlandse hotelgasten in Amsterdam (per jaar): 7.026.000
(in 2018)

Geschiedenis

Er waren al provincies (of gewesten) in de tijd dat Nederland onderdeel was van het Spaanse rijk. Aan het hoofd van die provincies stonden graven en later stadhouders.

Klimaat

Noord Holland heeft een zeeklimaat.
Gemiddelde temperatuur in Amsterdam is 9.2 °C. Het gemiddelde aantal mm regen is 805 mm per jaar.

Uitgelichte bezienswaardigheden

Noord-Holland kent heel veel unieke bezienswaardigheden. We hebben er een aantal speciaal voor jou uitgelicht. Welke ga jij binnenkort bezoeken?
Bekijk ze hieronder:

  1. Rondvaart in Amsterdam
  2. Museum Het Rembrandthuis
  3. De Zoeker Molen Zaandam