Heb je een klein vaarbewijs nodig of niet als je een boot huurt of eigen sloep vaart?

Heb je een klein vaarbewijs nodig of niet als je een boot huurt of eigen sloep vaart?

Ben je gek van boten en varen, huur je regelmatig een boot in bijvoorbeeld Amsterdam en ben je elders ook altijd op het water te vinden? Misschien is een vaarbewijs dan wel iets voor jou. Als je een boot huurt in Amsterdam, dan heb geen vaarbewijs nodig, maar als je zelf een boot hebt, dan is het verstandig om even te checken wanneer je dit wel nodig hebt. In deze blog zetten we op een rijtje wanneer je wel of geen vaarbewijs zou moeten halen.

Allereerst even wat algemene informatie over het vaarbewijs. In Nederland heb je vier varianten: het groot vaarbewijs, het beperkt groot vaarbewijs, het groot pleziervaartbewijs en het klein vaarbewijs. Voor een motorboot met minder dan 15 meter lengte die sneller kunnen dan 20 km/u heb je het klein vaarbewijs nodig. Dit geldt ook voor waterscooters en jetski’s en rubberboten. Er even vanuitgaande dat je geen grotere boot wilt varen, gaan we het hier hebben over het klein vaarbewijs.

Twee varianten klein vaarbewijs

Onder het klein vaarbewijs vallen weer twee typen, namelijk het klein vaarbewijs I en het klein vaarbewijs II. Het klein vaarbewijs I (VB1) is bedoeld voor rivieren, kanalen en meren. Het gaat dus om de binnenwateren van Nederland. Maar om het ietwat ingewikkelder te maken zijn een aantal meren uitgesloten. Zoek dit dus van tevoren op als je van plan bent een meer op te varen. Het klein vaarbewijs II (VB2) is bedoeld voor alle binnenwateren van Nederland.

Waarom je geen vaarbewijs nodig hebt

Als je af en toe een boot huurt in Amsterdam of een andere leuke stad in Nederland met mooie vaarroutes dan is het niet nodig om een vaarbewijs te halen. Alle boten voor verhuur zijn zo gemaakt dat iedereen zonder vaarbewijs een boot kan huren. Heb je zelf een boot, en kan deze niet sneller dan 20 km/u? Dan heb je ook geen vaarbewijs nodig. Houd wel rekening met een aanlegplaats als je in de stad woont. Er zijn vaak lange wachtlijsten.

Waarom wel

Als je met zwaardere motoren wilt varen of met grotere boten dan moet je een vaarbewijs halen. In het intro is dit al even kort uitgelegd. Er zijn namelijk verschillende gradaties. Het maakt bijvoorbeeld ook uit of je recreatief vaart of voor werk. Denk bijvoorbeeld aan passagiersschepen, veerponten of een sleep- of duwboot. In deze laatste gevallen heb je een van de grotere vaarbewijzen nodig. Het klein vaarbewijs heb je nodig als jouw boot of de gehuurde boot sneller kan dan 20 km/u, meer dan 12 passagiers aan boord kan hebben en/of het schip een lengte heeft van 15 tot 25 meter.

Bekijk alle vereisten over het vaarbewijs op de website van de Rijksoverheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *